Veslanje

Veslanje - počeci

Tako je počelo!

Kao kolevka modernog veslanja smatra se Engleska.  Trke čamaca datiraju iz vremena kada na rekama nije bilo mnogo mostova, a one uglavnom “prelažene“ skelama i brodicima. Između 1815. i 1820. godine, osnovan je “Leander Club“, koji važi za najstariji i najproslavljeniji engleski veslački klub.  Klub postoji i danas, a jedinstven je u svetu s obzirom da je članstvo u njemu počasno, na poziv, zbog izvanrednih veslačkih zasluga, tako da nije ograničeno samo na takmičare iz Engleske.

Izvesno je da je veslanje jedan od najstarijih sportova, o čemu svedoči i činjenica da je na Olimpijskim igrama prisutan od 1896. godine, dakle od prvih igara modernog doba.

Sportsko veslanje u naše krajeve stiže 60-ih godina XIX veka, a kada je reč o Republici Srbiji, najstariji klubovi su VK “Begej 1883“ iz Zrenjanina i “Danubius 1885“ iz Novog Sada, koji u imenu nose i godinu osnivanja.

Veslački savez Srbije je pravni naslednik nekadašnjeg Jugoslovenskog veslačkog saveza, osnovanog 13. avgusta 1922. godine u Ljubljani.  Osnivačkoj skupštini Saveza prisustvovali su delegati 12 veslačkih klubova iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Splita, Sušaka, Zadra, Osijeka, Karlovca, Velikog Bečkereka i Vukovara.  Tada je dogovoreno da sedište Jugoslovenskog veslačkog saveza bude u Beogradu.

Prvo prvenstvo Jugoslavije održano je 8. septembra 1923. u Crikvenici, a već naredne, 1924. godine, naš Savez je primljen za vanrednog člana Svetske veslačke federacije (FISA), kada je reprezentacija Jugoslavije prvi put učestvovala i na Evropskom prvenstvu.  Dve godine kasnije, 1926, postali smo i redovni član FISA. Prvi put naša reprezentacija je učestvovala na Olimpijskim igrama 1936. u Berlinu.  Jugoslovenski veslački savez delovao je skoro 19 godina, sve do Aprilskog rata 1941, i za to vreme Jugoslavija je bila domaćin 33. Prvenstva Evrope, koje je održano od 2. do 4. septembra 1932. godine u Beogradu, na Adi Ciganliji.  Kao kuriozitet ostaće zabeleženo da je ovo prvenstvo otvorio kralj Aleksandar Karađorđević.

Po završetku Drugog svetskog rata, 1945. godine, formiran je Sportski odbor za veslanje Fiskulturnog saveza Jugoslavije.  Prvo prvenstvo Jugoslavije u novoj državi održano je 18. i 19. avgusta 1946. u Šibeniku, da bi 5. decembra 1948. bio osnovan novi Veslački savez Jugoslavije.  Sedište novog Saveza bilo je u Beogradu sve do 1957. godine, kada je preseljeno u Split.Ovaj Savez funkcionisao je 43 godine, sve do 1991. i raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.  Za to vreme, SFRJ je bila domaćin 46. prvenstva Evrope 1956, Drugog prvenstva sveta za seniore 1966, Drugog prvenstva sveta za omladince 1971. godine, kao i Svetskih prvenstava za seniore 1979. i 1989. godine. Ova međunarodna takmičenja održana su na Bledskom jezeru u Sloveniji, dok je Svetsko prvenstvo za juniore 1978. godine održano u Beogradu. U ovom periodu prvi put su se za reprezentaciju Jugoslavije na Evropskom prvenstvu 1955. u Bukureštu takmičile i žene, a nacionalni tim učestvovao je i na Prvom prvenstvu sveta za seniore 1962. godine.Kada je došlo do raspada SFRJ i formiranja Savezne republike Jugoslavije 1991.  Beograd ponovo postaje sedište Veslačkog saveza Jugoslavije.

Nove promene usledile su u maju 2006. godine, posle referenduma koji je održan u Crnoj Gori, nakon koga je Srbija postala nezavisna država. Veslački savez Srbije i Crne Gore prestaje da postoji, a njegov kontinuitet i članstvo u međunarodnim organizacijema nastavlja Veslački savez Srbije. Naša veslačka reprezentacija počinje da se takmiči pod državnim obeležjima Republike Srbije.

 

Korišćeni su sadržaji sa sajta Veslačkog saveza Srbije

Autor: kucaslavnihss

Podeli članak na

Prokomentariši

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>