Prva srpska olimpijska medalja

Tapavica Momčilo je prvi Srbin koji je osvojio medalju na olimpijskim igrama. Tapavica, koji je rođen 14.10.1872. u Nadalju   ( Austrougarska) je nastupao za Ugarsku na 1.modernim Olimpijskim igrama 1896. godine u Atini. Osvojio je bronzanu medalju u tenisu.

Momcilo_Tapavica

Svestrani sportista

 

Sportom se počeo baviti u Novom Sadu, a nastavio na studijama u Budimpešti. Zbog velikog talenta i dobrih rezultata uvršten je  u olimpijski tim Ugarske za olimpijske igre u Atini. Bio je prijavljen za više atletskih disciplina (skok udalj, skok motkom, bacanje kugle), za rvanje, dizanje tegova i tenis.

Zbog povrede nije se takmičio u atletici, u ostalim sportovima plasirao se ovako:

  • Tenis: treće mesto
  • Rvanje: grčko-rimski stil – podela 4-5 mesta;
  • Dizanje tereta: u dizanju tereta sa dve ruke (povređen) podigao je 80 kg i zauzao šesto mesto, u dizanju tereta sa jednom rukom je odustao zbog povrede.

Zrenjaninac Ferenc Kemenji, potperdsednik MOK i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Mađarske, bio istovremeno i predsednik Komisije kandidata za Igre u Atini, veliki prijatelj Tapavice u svojim memoarima ga je ovako opisao: „Ovaj kršni momak, na čijim su prsima pucala dugmad i šavovi gardijske uniforme pod pritiskom nabujalih mišića, bio je veliki drug, ali i veliki strah za drugove u kasarni. Znao je da nosi pod miškom po dva pitomca i sa njima da optrči dva-tri kruga oko poligona za gađanje. Niko mu nije bio ravan u rvanju, a još manje u dizanju tereta i bacanju kamena s ramena. Bavio se raznim granama sporta i bio je umno i fizički iznad svojih vršnjaka, a kao diplomirani arhitekt nadvisio je intelektualno neškolovane u gardi. Zatim, kao najistaknutiji član Saveza za telesno vaspitanje, postao je pojam u očima vojnika. Imao je samo jednu manu: precenio je svoju snagu i to mu se osvetilo na Olimpijskim igrama u Atini. Momčilo je bio upisan u tri discipline: dizanju tegova jednom i sa obe ruke, a zatim u rvanju grčko-rimskim stilom. Sve je želeo da reši na brzinu, pa je jednom rukom želeo da digne teg opterećen za dizanje sa dve ruke. U trenutku izbačaja, pukao mu je mišić u ramenu. Popodne je trebalo da diže teg sa dve ruke. Svi su ga nagovarali da ne izađe na megdan sa teškom povredom. Stao je u stroj dizača i osvojio peto mesto koristeći praktično samo desnu ruku i podigavši 80 kilograma. Dva dana kasnije, stao je na strunjaču s čvrsto zamotanim desnim ramenom i u rvanju se plasirao na četvrto mesto. Da se nije igrao svojom snagom, Tapavica bi sigurno doneo bar dve zlatne medalje Mađarskoj.“

Po završetku olimpijskih igara Tapavica se više nije aktivno bavio sportom, već samo rekrativno, atletikom, gimnastikom  i veslanjem. Bio je član veslačkog kluba „Danubijus“ iz Novog Sada.

Iako je olimpijsku medalju osvojio za reprezentaciju Mađarske kako vodi MOK,  Međunarodna teniska federacija ga vodi kao jugoslovenskog tenisera osvajača bronzane olimpijske medalje.

 

Autor: kucaslavnihss

Podeli članak na

1 komentar

  1. U iscekivanju pocetka Olimpijskih igara u Riju, prisetimo se svih medalja osvojenih za nasu zemlju od raspada SFR Jugoslavije.

    Odgovori

Prokomentariši

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>