Panatenaikos-Crvena zvezda 3:0

Atina , 28. april 1971.

Panatenaikos - Crvena Zvezda

Pao – Zvezda 1971.

Panatenaikos pobedio Crvenu Zvezdu u revanš utakmici polufinala Kupa evropskih šampiona rezultatom 3:0 i tako se plasirao u finale ovog takmičenja. U prvoj utakmici u Beogradu Crvena Zvezda je dobila utakmicu rezultatom 4:1.

Ova vest je zapanjila ljubitelje fudbala, ne samo u Jugoslaviji. Veliki favorit, pogotovo posle lagane pobede u prvoj utakmici, Crvena Zvezda izgubila je utakmicu od nejakog Panatenaikosa. Mnoge kontroverze i dan-danas vezuju se za „čudan“ rezultat ove utakmice . Od toga da su igrači Zvezde bili drogirani, uznemiravani pred utakmicu na sve moguće načine, pa čak i da su državni vrhovi, neposredno,  dogovorili „prolaz“ Panatenaikosa u finale Kupa šampiona

Pao - Zvezda

Detalj s utakmice u Atini

Ovom prilkom prenosimo deo intervjua udovice grčkog generala Jorgosa Papadopulosa, gospođe Despine koji je dala, pre nekoliko godina, grčkoj televiziji.

Despina Papadopulos, udovica generala Jorgosa Papadopulosa, prvog čoveka vojne hunte koja je tada vladala Grčkom tvrdi da je Crvena zvezda prodala Panatinaikosu plasman u finale Kupa evropskih šampiona 1971. godine! 
Vremešna, ali dobre memorije, Despina Papadopulos u intervjuu grčkoj televiziji pričala je o istoriji i evropskoj tradiciji Panatinaikosa, a između ostalog je izjavila kako su crveno-beli namerno izgubili u Atini revanš polufinalnog meča KEŠ-a 28. aprila 1971, iako su u Beogradu pobedili sa 4:1. Da bi Grci prošli u finale, morali su u drugoj utakmci da savladaju ekipu Miljana Miljanića sa 3:0, što su, po njenim rečima, Grci i uradili, ali pomoću novca, a ne kvaliteta. 
– Panatinaikos je igrao odlično te godine. Ipak, posle tako visokog poraza u Beogradu, morali smo da pobedimo sa 3:0 u revanšu i sećam se da mi je u tom trenutku to izgledalo nemoguće. Kada sam sela u ložu, rekla sam predsedniku kluba da sam veoma zabrinuta. Suprug, koji je sedeo pored mene, umirio me je rekavši da nema potrebe da se brinem, jer je utakmica kupljena. Ovim rečima mi se obratio: „Zar misliš da imamo pravo da stvar od državnog interesa prepustimo slučaju. Zvezda će nas pustiti i dobiće novac za to“. 
Udovici generala Papadopulosa informaciju o prodaji utakmice potvrdili su čelnici Panatinaikosa, kao i tadašnji ambasador Jugoslavije u Grčkoj. 
– Njihov ambasador je sedeo veoma blizu nas i mislim da nas je čuo šta pričamo, ali mi je suprug rekao da on ne zna ni reč grčkog. Ipak, na poluvremenu, čovek mi je prišao i na čistom grčkom jeziku mi rekao da se ne brinem i da je rezultat već rešen na nekom važnijem mestu – rekla je Despina Papadopulos. 

Autor: kucaslavnihss

Podeli članak na

1 komentar

  1. Nisam iznenadjen. Utakmici sam prisustvovao I tada sam bio ubedjen da je utakmica namestena. Igraci Zvezde nisu licili na sebe. Bilo je 3:0. Imao sam utisak da bi bilo I 5:0 da je to bilo potrebno Grcima. Tada sam se prvi put razocarao u fudbal I izgubio iluzije o sportsmenship-u.

    Odgovori

Prokomentariši

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>