Jasmina Perazić u Kući slavnih

 

Jasmina_Perazic_1-fill-527x344

Jasmina Perazić, druga s leve strane

SAD,  3.7.2014.

Legendarnoj reprezentativki Jasmini Perazić (na slici druga sa leve strane)  ukazano je veliko priznanje prošto je u Noksvilu (Tenesi) primeljena u Kuću slavnih američke ženske košarke.

Jasmina Perazić je kao veliki talenat sa 15 godina otišla u SAD, gde je posle završetka srednje škole sa velikim uspehom igrala na Univerzitetu Merilend (1979 – 1983) sa kojim je stizala i do finala NCAA šampionata (1982). U četiri izuzetne sezone na Merilendu, gde je kasnije radila kao trener, Jasmina Perazić je dva puta bila izabrana među 12 najbojih košarkašica SAD i bila učesnik Ol Star utakmica. Na kraju karijere Jasmina Perazić je imala čast da zaigra u WNBA ligi kao članica Njujork Libertija (1997).

Sa reprezentacijom Jugoslavije učestvovala je dva puta na Olimpijskim igrama, a 1980. godine u Moskvi bila je član nacionalnog tima koji osvojio bronzanu medalju. Na Evropskom prvenstvu 1987. godine u Španiji osvojila je srebrnu medalju, a dve godine ranije na kontinenatlnom šampionatu u Italiji proglašena je za najboljeg igrača finalnog turnira.

Učestvovala je na Univerzijadama 1983. i 1987. U Edmontonu je stigla do bronzane, a četiri godine kasnije u Zagrebu do zlatne medelje.

U našoj zemlji Jasmina Perazić odigrala je samo jednu polusezonu (1988.), ali i to je bilo dovojno da sa Voždovcem osvoji Kup Jugoslavije.

Izvor: Kosarka24.rs

Autor: kucaslavnihss

Podeli članak na

Prokomentariši

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>