Golom u legendu

Firenca 5.6.1968.

U Italiji je održana završnica Prvenstva Evrope u fudbalu, sadašnjim rečnikom,  final four. Učestvovale su reprezentacije Italije, Engleske, SSSR i Jugoslavije. U Firenci su se sastale ekipe Engleske, aktuelnog prvaka sveta i Jugoslavije .Selektor Rajko Mitić i trener Branko Stanković izveli su tim u sastavu: Pantelić, Fazlagić, Damjanović, Pavlović, Paunović, Holcer, Petković, Trivić, Musemić, Osim, Džajić. Nažalost, Ivica Osim se povredio na samom početku a pravila nisu dozvoljavala zamenu igrača! Englezi su igrali sa većinom igrača koji su dve godine ranije postali prvaci sveta na svom „Vembliju“: Benks, Bobi Mur, Vilson, Bobi Čarlton, Piters, Hant, Bol… Iako brojčano slabiji, naši igrači su se hrabro borili i držali 0:0. Kada su već u izgledu bili produžeci, Dragan Džajić je u 87. minutu dao velemajstorski gol, najvažniji i jedan od najlepših u njegovoj blistavoj karijeri. Jednu dugačku loptu koja je preletela Bobija Mura primio je na grudi a onda je svojom čarobnom levicom poslao pod prečku. Evo, ukratko, sećanja legendarnog levog krila na tu utakmicu:

Džajić Dragam

Kada sam postigao gol protiv Engleske, nisam tačno ni bio svestan šta sam uradio i koliko je to važno. Igrali smo protiv aktuelnih svetskih prvaka, a ja sam uspeo da prevarim jednog Bobija Mura i postignem gol. Tek sam kasnije iz novinskih izveštaja shvatio da je to bila velika stvar. U tom trenutku ja sam samo razmišljao o rezultatu i plasmanu. Pri tom, u to doba nije bilo ovoliko kamera i svega, tako da nisam ni mogao odmah da vidim šta sam napravio. Jednostavno, to je bio trenutak u kome sam postupio onako kako sam mislio da je bilo najbolje i jedino moguće i to mi je pošlo za rukom. To mi je svakako najdraži gol koji sam dao u dresu reprezentacije.

Džajic gol Eng.

Džajić postiže gol – Engleska – Jugoslavija 1968.

 

Kasnije, Jugoslavija je nakon prve utakmice u finalu protiv Italije 1:1 , izgubila u drugoj, ponovljenoj utakmici rezultatom 2:0 i tako osvojila drugo mesto na Evropskom prvenstvu.

Autor: kucaslavnihss

Podeli članak na

Prokomentariši

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>